Bensinkort

Bensinkort

Idag är det mycket vanligt att man köper sin bensin eller annan form av drivmedel med ett bensinkort. Ett bensinkort kan du ansöka om hos de flesta företag som säljer drivmedel och de vanligaste korten är OKQ8, Statoil, Preem, Hydro och Shell.

Bensinkort, som de kallas i vardagligt tal, är en typ av kreditkort som ger rabatt eller bonuspoäng när kortet används för att betala för bränsle. De är speciellt fördelaktiga för personer som ofta är på väg och spenderar mycket pengar på drivmedel varje månad.

Hur fungerar bensinkort?

Bensinkort fungerar som vanliga kreditkort men med en extra förmån: de ger rabatt på bensin och diesel. Rabatten kan komma i form av en procentuell återbetalning (cashback) eller bonuspoäng som kan bytas mot varor, tjänster eller resebiljetter. Vanligtvis är rabatten större när kortet används på specifika tankställen.

Varför ska jag överväga ett bensinkort?

Om du spenderar mycket pengar på drivmedel varje månad kan ett bensinkort hjälpa dig att spara pengar. Vissa bensinkort erbjuder också extra förmåner, som extra bonuspoäng på matbutiksköp eller andra typer av inköp.

Vad ska jag titta efter när jag väljer ett bensinkort?

Det är viktigt att jämföra flera faktorer när du väljer ett bensinkort. För det första, titta på storleken på rabatten och var du kan få den. Vissa kort ger rabatt bara på specifika tankställen. För det andra, kontrollera om kortet har några årsavgifter eller andra avgifter. Slutligen, titta på de andra förmånerna som kortet erbjuder. Är de relevanta för dina spenderingsvanor och livsstil?

Bensinkort användas till mer än drivmedel

Nu mera kan du också använda ditt bensinkort till fler saker än enbart inköp av drivmedel. Bensinkort kan idag användas i fler affärer och även när du ska betala dina parkeringsavgifter. Idag kan du också använda andra än rena bensinkort när du ska köpa drivmedel, exempel på kort som du kan använda är Volvokort, American Express, Diner kort med flera.

Det finns många olika bensinkort att välja mellan för att passa just dina behov. Ett Bensinkort kan som sagt numera användas till fler saker än att köpa drivmedel, denna utveckling tillsammans med rabatter och medlemsförmåner har utvecklats för att locka fler kunder. Idag erbjuder många bensinkort rabatter på drivmedel men också på andra varor köpta på macken eller i andra affärer.

Medlemskort med medlemsförmåner

Vissa bensinkort fungerar också som medlemskort där du som innehavare har möjlighet att få återbäring för köp du gjort och desto bättre det gått för företaget desto mer återbäring får du som medlem. Ett exempel på ett bensinkort är Motormännens medlemskort.

Detta är ett bensinkort som fungerar på Preem och Bilisten och där du som innehar kortet får rabatt på bensin, diesel och etanol. Kortet är kostnadsfritt och alla köp som du gör med det samlas på en och samma faktura i slutet av månaden utan varken ränta eller faktureringsavgift.

bensinstation

Rabatt på drivmedel med bensinkort

Preemkortet ger dig 25 öre rabatt per liter köpt bensin eller etanol samt 45 öre rabatt på diesel inköpt på en Preem eller Bilist bemannad station. Kortet ger dig också rabatt vid obemannade stationer men eftersom att priset på drivmedel redan är rabatterad här blir inte rabatten större än 19 öre.

Motormännen erbjuder också ett annat bensinkort som är kopplat till Mastercard. Detta kort ger upp till 30 öres rabatt på bensin och etanol och 52 öre på diesel. Kortet ger också 10-15 procents rabatt på andra bilrelaterade produkter. Kortet fungerar också i andra länder.

Statoil är också ett företag som erbjuder bensinkort och som har flera olika sorters kort att välja mellan. Även här finns det ett Mastercard som ger bonus på alla inköp du gör av drivmedel. Denna bonus delas ut till medlemmarna via bonuscheckar som du kan handla för på valfri Statoil mack.

Som ägare av ett Statoil kort har du möjlighet att få ett guldkort. För att få detta kort måste du tanka minst 1200 liter drivmedel per år. Guldkortet ger också dig som trogen kund speciella erbjudanden och dubbelt så hög bonus.

OKQ8 erbjuder dig som kund en stor variation av bensinkort som alla ger dig som innehavare och medlem tillgång till rabatter och erbjudanden samt återbäring för de inköp du gjort under året. Som medlem och innehavare av ett bensinkort får du 25 öre rabatt på inköp av bensin på bemannade stationer.

OKQ8 erbjuder också ett bensinkort i samarbete med Mastercard. Detta kort har en årskostnad på 95 kronor och det kan användas världen över. Med detta kort kan du själv bestämma huruvida du vill betala dina inköp direkt med kortet eller ta ut kontanter i närmsta automat.

Fördelar med bensinkort

Alla dina inköp med kortet samlas ihop till en faktura som du får i slutet av månaden. Du kan själv välja om du vill betala hela fakturan på en gång eller om du vill betala tillbaka den i mindre delsummor. Kravet är dock att du måste betala minst en tjugondel av den aktuella fakturan.

Bensinkort finns i överflöd och det är till din fördel att du som kund undersöker vart du kan få ett kort som bäst passar dina behov. Hur vill du att betalningen ska gå till, vill du betala en gång i månaden, vill du ha möjlighet att betala av fakturan i flera omgångar.

Kanske behöver du ett kort som kan fungera på fler ställen än i Sverige. Är du företagare och är intresserad av att införskaffa företagskort finns det många alternativ för dig också beroende på vad du har för firma och för behov.

Vad är nackdelarna med bensinkort?

Även om bensinkort kan erbjuda betydande besparingar, kommer de ofta med högre räntor och avgifter jämfört med vanliga kreditkort. Om du inte betalar din faktura i sin helhet varje månad kan räntekostnaderna snabbt överstiga eventuella besparingar från bensinrabatten. Dessutom erbjuder vissa bensinkort rabatter bara på specifika tankställen, vilket kan vara obekvämt om dessa stationer inte är nära dig eller om du reser mycket.