reseförsäkringen

Reseförsäkring

När det kommer till resor kan kreditkort erbjuda betydande fördelar, och en av de mest värdefulla är reseförsäkring. Medan specifikationerna kan variera beroende på kortutgivare och specifika kort, här är en övergripande titt på ämnet kreditkort och reseförsäkringar så du vet vad du ska titta efter när du jämför kreditkort.

Vad är en reseförsäkring?

Reseförsäkring är en typ av försäkring som skyddar dig mot olika risker och förluster under dina resor. Dessa kan inkludera förseningar, inställda flyg, förlorat bagage, medicinska nödsituationer och mer. Reseförsäkringar kan köpas separat från en försäkringsleverantör, men många kreditkort inkluderar reseförsäkring som en fördel för kortinnehavarna.

Vilka typer av reseförsäkringar erbjuder kreditkort?

Det finns många typer av reseförsäkringar, och det specifika utbudet beror på det specifika kortet. Några vanliga typer inkluderar:

 • Avboknings- och avbrottsskydd: Om du behöver avboka din resa av en kvalificerad anledning, kan du få tillbaka kostnaden för icke-återbetalbara reskostnader.
 • Förseningsskydd: Om ditt flyg är försenat kan du få ersättning för mat, boende och andra nödvändiga utgifter.
 • Bagageskydd: Om ditt bagage förloras, stjäls eller skadas under resan, kan du få ersättning för dina förlorade föremål.
 • Medicinskt skydd: Om du blir sjuk eller skadad på din resa kan du få ersättning för medicinska kostnader.

Hur kan jag använda min kreditkorts reseförsäkring?

För det första, kontrollera villkoren för ditt kreditkort för att se vilken typ av reseförsäkring det erbjuder och vad som krävs för att vara berättigad till fördelarna. I allmänhet måste du betala för resan med ditt kreditkort för att kunna använda reseförsäkringen.

Om du behöver använda din reseförsäkring, kontakta din kreditkortsutgivare så snart som möjligt för att rapportera händelsen och få information om hur du lämnar in en ansökan om ersättning.

Därför ska du ha en reseförsäkring

Om du ska ut och resa i mer än 45 dagar och inte har tecknat en bra reseförsäkring innan, så kan det sluta med en riktigt saftig räkning. Bara några exempel är bland annat att ambulansflyg från Asien kan kosta så mycket som en miljon kronor, intensivvård i USA kostar så mycket som 40 000 om dagen, ett benbrott i skidbackarna i Schweiz kostar 100 000 att kurera. Om du råkar ut för något och inte är tillräckligt försäkrad kan du få betala hela kostnaden själv.

Alltså, om du ska ut och resa och inte har en hemförsäkring eller ska resa i mer än 45 dagar, teckna då en reseförsäkring innan du åker. När du väl gett dig av går det inte att teckna en sådan. Ett bra tips är att du som EU-medborgare har rätt till akut sjukvård inom EU, det enda som krävs är att du har med dig blanketten från försäkringskassan.

Dessutom så har Sverige avtal med ett flertal länder utanför EU som till exempel Australien. Men om du verkligen vill vara säker så ska du självklart ta reda på vad som gäller för just ditt resmål innan du åker.

Trots att det finns avtal bör du ändå ha en reseförsäkring, den kan skydda dig mot andra kostnader som inte ingår i avtalet. Det kan vara saker som hemtransport om du blir sjuk, olycksfall eller om du skulle råka bli utsatt för misshandel.

Vad ska en bra reseförsäkring innehålla?

När du tecknar en reseförsäkring bör du alltid kolla upp exakt vad den innehåller eftersom det kan skifta mycket kraftigt mellan de olika försäkringsbolagen. Här kommer en lista på vad den bör innehålla;

 • Vårdkostnader vid akut sjukdom och eller olycka
 • Ersättning för hemtransport till Sverige
 • Överfallsskydd vid misshandel
 • Rättsskydd vid domstolstvist
 • Ansvarsskydd om du blir skyldig att betala skadestånd
 • Ersättning vid förlorat bagage eller skadat
 • Ersättning vid försenat flyg

Vad ska jag tänka på?

Även om reseförsäkring kan vara en värdefull fördel, kommer den ofta med vissa begränsningar och undantag. Det är viktigt att läsa igenom det finstilta för att förstå exakt vad som är täckt och vad som inte är det. Kanske du behöver teckna en extra reseförsäkring utöver den som ingår i kreditkortet.