reseförsäkringen

Reseförsäkring

Om du ska ut och resa i mer än 45 dagar och inte har tecknat en bra reseförsäkring innan, så kan det sluta med en riktigt saftig räkning. Bara några exempel är bland annat att ambulansflyg från Asien kan kosta så mycket som en miljon kronor, intensivvård i USA kostar så mycket som 40 000 om dagen, ett benbrott i skidbackarna i Schweiz kostar 100 000 att kurera. Om du råkar ut för något och inte är tillräckligt försäkrad kan du få betala hela kostnaden själv.

Alltså, om du ska ut och resa och inte har en hemförsäkring eller ska resa i mer än 45 dagar, teckna då en reseförsäkring innan du åker. När du väl gett dig av går det inte att teckna en sådan. Ett bra tips är att du som EU-medborgare har rätt till akut sjukvård inom EU, det enda som krävs är att du har med dig blanketten från försäkringskassan.

Dessutom så har Sverige avtal med ett flertal länder utanför EU som till exempel Australien. Men om du verkligen vill vara säker så ska du självklart ta reda på vad som gäller för just ditt resmål innan du åker.

Trots att det finns avtal bör du ändå ha en reseförsäkring, den kan skydda dig mot andra kostnader som inte ingår i avtalet. Det kan vara saker som hemtransport om du blir sjuk, olycksfall eller om du skulle råka bli utsatt för misshandel.

Vad ska en bra reseförsäkring innehålla?

När du tecknar en reseförsäkring bör du alltid kolla upp exakt vad den innehåller eftersom det kan skifta mycket kraftigt mellan de olika försäkringsbolagen. Här kommer en lista på vad den bör innehålla;

  • Vårdkostnader vid akut sjukdom och eller olycka
  • Ersättning för hemtransport till Sverige
  • Överfallsskydd vid misshandel
  • Rättsskydd vid domstolstvist
  • Ansvarsskydd om du blir skyldig att betala skadestånd
  • Ersättning vid förlorat bagage eller skadat
  • Ersättning vid försenat flyg