Olika visa kort

VISA kreditkort

De flesta personer runt om i världen har ett så kallat VISA-kort. Det innebär att när du som kortägare betalar med kortet dras summan direkt från ditt bankkonto. VISA-kort har oftast både ett chip och en magnetremsa på sidan som kan avläsas av kortmaskiner.

Det gör att du antingen kan betala via chip eller genom att dra ditt kort i kortmaskinen. I vissa fall måste även du som kortägare signera köpet där affären behåller kvittot med signaturen och du som kortägare får en kopia på kvittot.

När du har ett VISA-kort kan du både göra betalningar över nätet samt ta ut pengar i en betalautomat. Du får även välja en PIN-kod som är kopplad till kortet för inloggning på internetbanken samt för inloggning vid betalning.

Världens populäraste kreditkort

Faktum är att VISA är ett av världens största kreditkort och betalningsvarumärken, som först gavs ut av Bank of America år 1958. Själva VISA ägs av Visa International Service Association och är en börsnoterad organisation med 21 000 finansiella institutioner.

Själva namnet VISA registrerades dock inte förrän år 1970. Tidigare gick det under namnet Bank AmeriCard men år 1976 valde man att gå över till namnet VISA. Du som konsument kan inte få några kort från själva VISA utan företaget ger ut licenser till sina medlemmar (bankerna) som i sin tur ger ut VISA-kort till sina kunder.

När ett kort har ett VISA-märke på sig betyder det att kortet fungerar i VISA:s nätverk. Precis som med alla andra kort finns det olika nivåer när det kommer till VISA-kort. Du kan ha standard, Guld, Platinum eller Infinite bland annat. Vanligast är att du har standard då det krävs en årsinkomst på över 2 miljoner kronor för att få Infinite.

Kan använda VISA överallt

Tack vare att det finns intuitioner världen över fungerar oftast VISA-kort överallt i världen. Du kan därmed både ta ut pengar samt kolla ditt saldo hos de flesta bankautomater. Funktionen visning av saldo kan variera lite beroende på vilket land du befinner dig i samt vilken automat du använder dig av.

Vill du ha ett enkelt kort som fungerar världen över är VISA-kort ett smart val då det accepteras på så många ställen.

När det kommer till betalning med VISA-kort så betalar du ingen avgift vid kortköp. Du måste heller inte överskrida en viss summa för att kortet skall fungera. Dock kan vissa butiker ha en viss gräns när det kommer till kortköp, vilket gör att du måste överskrida en viss summa för att kunna betala med kort.

Det är dock bra att veta att kortet i sig aldrig nekar inköp under en viss summa. Skulle du exempelvis vilja tömma ett kort som inte aktivt används kan du betala med det tills det inte finns några pengar kvar på det.

VISA-kort är ett kort för den som vill resa runt och samtidigt ha ett kort från en säker betalkorts- och kreditkortsutgivare samt ett väletablerat betalningsvarumärke. Har du standardkortet kan du alltid uppgradera dig ifall du uppfyller kraven för de andra varianterna, det vill säga: Guld, Platinum eller Infinite.