kontokortsbedrägeri

Kontokortsbedrägeri

I en värld där man förväntas betala elektroniskt överallt så är det verkligen viktigt att man är medveten om hur man skyddar sig mot kontokortsbedrägeri. Det är trots allt ganska vanligt med den här typen av bedrägeri och om man inte aktar sig så kan man råka ut för att någon missbrukar ens konto- eller kreditkort.

Och i dagens samhälle finns det en hel uppsjö av olika sorters kreditkort. Men det finns sätt att undvika den här typen av problem och följer du bara följande råd så lär det bli mycket svårt att komma åt dina pengar med hjälp av dina kort.

Håll alltid koll på dina kort

Var är dina kontokort just nu? Om du inte kan svara på den frågan och börjar fundera på om de ligger i handväskan eller finns i jeansen som ligger i tvättkorgen så är du i riskzonen för kontokortsbedrägeri. Om man inte upptäcker att ett kort är borta så hinner tjuven göra så mycket mer.

Dessutom så är det ju så att man inte rent fysiskt behöver kortet för att handla där man enbart ska uppge den information som finns på kortet. En skicklig bedragare kopierar snabbt de nummer som finns på dina kort då du inte är uppmärksam. Även om du använder dig av e-legitimation och andra säkerhetsåtgärder så är det problematiskt om någon som inte borde ha informationen får fatt i den.

Säkra betalningar

Säkra betalningar innebär att du inte tappar kontakten med ditt kort eller att du bara väljer säkra betalningsformulär online. Man skulle ju kunna tro att det är säkrast att uppge sin kontokortsinformation via telefon eller kanske i ett email, men så är inte fallet.

Faktum är att säkra formulär online är säkrare än att handla i en vanlig butik där du fysiskt måste räcka över kortet till en annan person. Var noga med att inte handla i skumma butiker online eller att ge ditt kort till bekanta eller barn som kan vara slarviga med hur de förvarar kortet.

uttagsautomat

Säkra uttagsautomater

Du har kanske hört historier om kapade uttagsautomater. Det här är sanna historier och något att vara uppmärksam om. Innan du tar ut pengar från en vanlig bankomat så ska du kontrollera att den ser normal ut.

Du bör också tänka på när du tar ut pengar och att du inte befinner dig i miljöer där det blir lätt för en bedragare att komma alltför nära inpå och få informationen från ditt kort. Välj allmänna plaster och dagtid hellre än en sen natt i ett undangömt hörn.

Om du ser något som verkar märkligt vid uttagsautomaten så ska du genast larma om detta och givetvis undvika att plocka ut pengar just från denna automat.