Mastercard

Mastercard

Mastercard. Mastercard är ett betal- kredit eller betal- och kreditkort som du kan ansöka om hos de flesta banker och låneinstitut men också via internet. Mastercard finns i flera olika utföranden, med olika tjänster och vilket kort som passar dig beror helt på vilka behov du har.

Bankkort

Mastercard bankkort kan du ansöka om hos de flesta banker och detta är ett standar kort som du kan få kopplat till dit konto på banken och det enda kraven som finns är att du är minst 18 år och att du har ett konto på den banken/låneinstitut som du ansöker om kortet hos.

Kortet kopplas då till ditt konto och du får möjlighet att använda kortet vid betalningar i affärer eller vid kontantuttag i automater. Detta Mastercard har inga egentliga tillvalstjänster och kostar en fast avgift varje år, hur stor kostanden för kortet är beror på vart du ansöker om det.

Kreditkort

En annan form av Mastercard är Mastercard kreditkort. Detta är ett kreditkort som inte längre finns i nyförsäljning men som finns kvar ute på marknaden och fungerar precis som vanligt. Mastercard kreditkort är ett kort där du har möjligheten att få tillgång till 50 000 kronor i kredit.

Kortet är ett renodlat kreditkort som när du handlar med det får en faktura i slutet av månaden som du sedan betalar. Du betalar också en ränta för det köp du genomför och räntan får du från att du gjort inköpet till att du betalt fakturan.

Hur stor kredit du får tillgång till beror på din årsinkomst och ofta beviljas tio procent av årsinkomsten. Mastercard Silver är ett annat Mastercard som du kan ansöka om hos de flesta banker. Mastercard Silver är ett kreditkort som ger dig upp till 50 dagars räntefri kredit på dina inköp.

Dela upp betalningen

Med detta kort har du möjlighet att dela upp dina samlade inköp i mindre delbetalningar. Kortet fungerar över hela värden och du kan få tillgång till en kredit på upp till 50 000 kronor. För att få möjlighet att få igenom en ansökan om ett Mastercard Silver måste du vara minst 18 år.

Du ska även ha en välskött privatekonomi och en årsinkomst på minst 125 000 kronor. När du ansöker om kortet genomför banken/låneinstitutet en kreditprövning på dig och du bör ej ha någon form av betalningsanmärkning för att få möjlighet att få kortet.

Kostnaden för kortet ligger på ca 320 kronor per år och det kan även tillkomma avgifter och ränta för den kredit du kommer att använda dig av. Exakt vilka villkor och kostnader som finns för kortet kan bland annat bero på vilken bank/låneinstitut som du ansöker om kortet hos.

Skillnad på antalet räntefria dagar

Det kan finnas skillnader på hur många dagar du har räntefri kredit samt hur stor årskostnad de tar för kortet. Räkna också med att de flesta banker/låneinstitut vill att du betala minst 1/20 del av den totala månadskostnaden som du handlat för med kredit.

Räntan du får betala utgår från den faktiskt utnyttjade krediten, vilket betyder att du endast betalar ränta för den kredit som du utnyttjat och inte för den kredit du fått beviljat på kortet. Är du student finns det banker som erbjuder dig ett Mastercard kredit och betalkort om du genomför eftergymnasial utbildning med lån från CSN.

Kreditkort studier

Gratis kort under studietiden

Du får då möjligheten att ha kortet gratis under din studietid och tillgång till en kredit som bestäms utifrån din ekonomiska status. Det kan vara i ditt intresse som konsument att undersöka vilken bank/låneinstitut som erbjuder dig ditt Mastercard med de tjänster och villkor du behöver och vem av dem som har bäst priser. Detta kan göra att du som konsument får det för dig bästa erbjudandet för just dig.